DutchEnglishGerman
Home Faq Hoe onderhoud ik mijn zadel?

Hoe onderhoud ik mijn zadel?

Om de hoge kwaliteit en soepelheid van het leer te behouden, is het belangrijk dat u het zadel en de stijgbeugelriemen met regelmaat goed reinigt en behandelt.

Bij de aanschaf van een zadel bij ons krijgt u een flacon Tweespan onderhoudsmiddel gratis.

Schoonmaken

Na elk gebruik: Verwijder grof vuil zoals zand en modder met een zachte borstel en/of vochtige doek van het zadel, de singel, stijgbeugelriemen en stijgbeugels om slijtage en uitdroging te voorkomen.
Wekelijks: Met een mild reinigingsmiddels zoals zadelzeep kunt u het leer wekelijks schoonmaken. Gebruik niet te veel. Breng het aan op een doekje en wrijf het leer schoon. Zo voorkomt u aantasting door bijvoorbeeld huidvet.
Maandelijks: Om het leer zo lang mogelijk mooi te houden, voor uitdrogen te behoeden en soepel te houden, dient u het zadel eens per maand met zadelvet/dressing in te smeren. Hiermee voedt u het leer zodat het niet uitdroogt. Uitdroging kan barstjes en op den duur scheuren in het leer veroorzaken: mogelijk zeer gevaarlijk! Maak het zadel schoon en voed daarna het leer met zadelvet/dressing. Ook hier geld weer: niet te veel. Trekt het vet heel snel in het leer? Dan kunt u nog een dun laagje aanbrengen. Elke leersoort, in het bijzonder zwart leer, zal op den duur door het gebruik kleur verliezen. Goed onderhoud kan dit proces vertragen.

Tip: uw hoofdstel, rijlaarzen en ander leer profiteren ook van de bovenstaande verzorging!

Controle

Regelmatige controle van de singelstoten, de beugelveren (ophanging van de stijgbeugelriem) en stiksels is ook erg belangrijk. Onze tip is om dit tijdens het maandelijkse invetten te doen, dan wordt het nooit vergeten. Ziet u schade? Laat dan de zadelmaker het zadel voor u repareren. Het gaat per slot van rekening om uw eigen veiligheid. Onze zadelmakers kunnen dergelijke reparaties tijdens een zadelcontrole op locatie uitvoeren, of u kunt uw zadel bij ons langsbrengen voor reparatie in de winkel door onze zadelmakers.

Wij raden aan minimaal jaarlijks een zadelcontrole uit te laten voeren zodat u zeker weet dat uw zadel goed op uw paard past. Een slecht passend zadel kan een paard belemmeren in zijn beweging of zelfs veel pijn en blijvende schade aan de rug veroorzaken.

  • 100% Handgemaakt
  • Eigen pas en meetservice
  • +25 jaar kennis & ervaring
  • Echt Engels leer + 1 jaar garantie
  • 5 Jaar garantie op de boom
  • Bezoek onze paardensportwinkel >
Meer weten over onze zadels of een service-afspraak plannen?