DutchEnglishGerman
Home Faq Hoe vaak moet mijn zadel nagekeken of opgevuld worden?

Hoe vaak moet mijn zadel worden opgevuld?

De kussens van een zadel zijn meestal gevuld met wol. Wol heeft veerkrachtige eigenschappen en verdeelt de druk evenredig over de rug van het paard. Na verloop van tijd kan de wol inklinken en is het mogelijk dat het zadel niet meer optimaal op het paard ligt. Het zadel moet dan opgevuld worden.

Daarnaast kan ook verandering in de conditie van het paard er voor zorgen dat het zadel niet meer goed past.

  • 100% Handgemaakt
  • Eigen pas en meetservice
  • +25 jaar kennis & ervaring
  • Echt Engels leer + 1 jaar garantie
  • 5 Jaar garantie op de boom
  • Bezoek onze paardensportwinkel >
Meer weten over onze zadels of een service-afspraak plannen?

Eerste opvulbeurt

Een nieuw zadel wordt bij het afleveren nogmaals nagekeken door de zadelpasser. Doordat het zadel gemaakt is van nieuw leer, en volledig gevuld is met nieuwe wol, gaat het materiaal zich snel vormen. De tijd die er tussen de aanschaf van het zadel en de eerste opvulbeurt zit kan per paard variëren, soms al na een paar weken en soms pas na 1 jaar, afhankelijk van het gebruik, het paard en de ruiter.

Wij adviseren om een half jaar na de eerste zadelcontrole uit te laten voeren. Ziet u al heel snel verandering in de ligging van het zadel? Dan kunt u uiteraard eerder een afspraak maken.

Jaarlijkse opvulbeurt

In het algemeen adviseren wij om uw zadel 1 x per jaar te laten nakijken/vullen.

Omdat een paard een levend wezen is, maakt deze vele veranderingen in zijn lichaam mee. Misschien krijgt het paard meer of minder bespiering, wordt het dikker of valt het af, krijgt het een veulen of misschien wel een aandoening die zijn weerslag geeft op de conditie. Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op de vorm van de rug en daarmee de ligging van het zadel. Rond blijven rijden met een slecht passend zadel kan niet alleen ongemak, maar op den duur ook blijvende schade aanrichten. Niet alle paarden zullen duidelijk ongemak vertonen wanneer ze gereden worden met een slecht passend zadel. Daarom is een jaarlijkse controle zeer aanbevolen.

De training van een paard kan op allerlei manieren verlopen, maar dat dit vlekkeloos gebeurt is natuurlijk bij bijna niemand zo. Wanneer een paard aan de ene zijde meer ontwikkeld is dan aan de andere zijde, dan zal het zadel zich daaraan aanpassen, en op den duur mogelijk scheef gaan liggen. Dit is ook het geval wanneer een ruiter ongelijk of scheef zit, of niet in staat is het gewicht helemaal gelijk te verdelen. Een zadel waarvan de vulling ongelijk geworden is moet altijd weer rechtgemaakt worden omdat anders het zadel zelf onherstelbaar scheef kan worden op den duur, en natuurlijk omdat het paard er hinder van kan ondervinden.