DutchEnglishGerman
Home Faq Diverse zadelproblemen

Er zit een scheur in mijn nieuwe zadel, is dit normaal?

Vaak worden we gebeld met deze vraag. Mensen vinden dan één of meerdere sleuven van zo’n 3cm onder het zweetblad of zadelrokje. Dit zijn zogenoemde “vulgaten”, deze worden door de zadelpasser gebruikt om het zadel te kunnen bijvullen en zijn er in de zadelmakerij in gemaakt. Soms voegt de zadelpasser ze zelf toe. Het kan dus geen kwaad… het hoort zo en is noodzakelijk om het zadel bij te kunnen vullen.

 

Mijn zadel klappert, wat nu?

Doorgaans is de oorzaak van een klapperend zadel dat het te wijd is aan de voorkant. Dit kan vele oorzaken hebben: het paard kan zijn afgevallen, de vulling van het zadel is ingeklonken, de veerkracht is eruit. Het gevolg is dat de drukverdeling van het zadel op de rug van het paard niet meer gelijk is. Er ontstaat druk op voornamelijk de voorkant. Gevolg: het zadel gaat klapperen en de bespiering naast de schoft van het paard wordt bekneld en weggereden.

Oplossing: Laat het zadel van uw paard nakijken. Wij komen voor alle merken zadels en alle paarden/pony’s bij u op locatie langs voor een zadelcontrole.

 

Mijn zadel schuift, wat nu?

Het zadel schuift naar achteren; meestal is het zadel te breed. Oplossing: zadelcheck – wellicht opvullen/zadel aanpassen (evt. versmallen indien mogelijk) of een ander zadel.

Het zadel schuift naar voren; doorgaans is het zadel dan te smal. Oplossing: zadelcheck – wellicht vulling eruit/zadel aanpassen (evt. verbreden indien mogelijk) of een ander zadel.

Zadel schuift van links naar rechts; vaak is dit een gevolg van een te smalle of driehoekig gevormde kamer op een rond paard. Oplossing: zadelcheck of een ander zadel. Geen elastische singel gebruiken.

Oplossing: Laat het zadel van uw paard nakijken. Wij komen voor alle merken zadels en alle paarden/pony’s bij u op locatie langs voor een zadelcontrole.

 

Kan de boom van mijn Frysozadel versteld worden?

In een Fryso zadel zit een houten verende boom. Wij kunnen de boom enigszins aanpassen, echter al te grote veranderingen kunnen ten koste gaan van de stijfheid van de boom en dat adviseren wij niet. Met het aanpassen van de vulling en kleine aanpassingen kunnen wij ongeveer 1 fit variëren.

Laat een zadelpasser u helpen

Bij Fryso hebben we 4 kundige zadelpassers in dienst die langs kunnen komen om uw zadel te controleren en te kijken of we uw zadelprobleem kunnen oplossen. We komen voor alle merken zadels en alle paarden en pony’s bij u langs op locatie.

  • 100% Handgemaakt
  • Eigen pas en meetservice
  • +25 jaar kennis & ervaring
  • Echt Engels leer + 1 jaar garantie
  • 5 Jaar garantie op de boom
  • Bezoek onze paardensportwinkel >
Meer weten over onze zadels of een service-afspraak plannen?