DutchEnglishGerman
Home Faq Zadelpassen en Friese paarden

Zadelpassen en Friese Paarden

Auteur: Sybren Minkema – Friese Paarden Specialist

De fokkerij van Friese paarden is in een stroomversnelling gekomen de afgelopen jaren. Van werkpaard op de boerderij in de jaren 60, naar een niet meer weg te denken sportpaard anno nu! Met name in de recreatie en in de basissport doet het Friese Paard het bijzonder goed.

Dit heeft tot gevolg dat bij de meeste zadelpassers wel eens een Fries paard de revue passeert voor het aanmeten van een zadel of voor een zadelcheck. Wat maakt een Fries paard anders met het zadelpassen ten opzichte van een ‘regulier” warmbloed paard? We vertellen het u hieronder!

  • 100% Handgemaakt
  • Eigen pas en meetservice
  • +25 jaar kennis & ervaring
  • Echt Engels leer + 1 jaar garantie
  • 5 Jaar garantie op de boom
  • Bezoek onze paardensportwinkel >
Meer weten over onze zadels of een service-afspraak plannen?

De bouw van het Friese paard kenmerkt zich door de volgende punten. Deze hebben allen invloed op de ligging van het zadel en dus de kennis die een zadelpasser dient te hebben.

1. Verticale halsvorm
2. Weinig schoft
3. Brede schoft
4. Gezonken rug
5. Rondgeribd
6. Neerwaarts gebouwd
7. Verheven gangen
8. Traag achterbeen
9. Veel beweging in aansluiting rug/lendenen
10. Brede schouderpartij

De combinatie van deze factoren maakt het zadelpassen niet makkelijk

Ook al past het zadel goed volgens de zadelpas criteria (normen), dan wil dit nog niet altijd zeggen dat het voor het paard ook goed is. Men dient zich te realiseren dat het hier een grijs gebied betreft, waarbij het gevoel voor paarden en de biomechanica hiervan een grotere rol gaat spelen.

Neem bijvoorbeeld de combinatie brede schoft met een neerwaartse romprichting. Aan de ene kant wil je met een brede boom werken om het schoft en de bespiering er omheen vrij te houden. Anderzijds wil je het zadel ook niet te veel om de schoft leggen, omdat dan de kans aanwezig is dat de druk achter de schouders te groot wordt door de neerwaartse romprichting.

Verzonken paardenrug

Of de combinatie van verheven gangen met een rondgeribd paard waarbij de rug enigszins gezonken is. Een paard met verheven gangen geeft veel beweging, op een rondgeribd paard heeft het zadel minder stabiliteit. Het zadel heeft hierdoor meer mogelijkheden om van links naar rechts te schuiven. Wanneer het paard daarbij iets gezonken in de rug is wordt de beweging in de rug meer geaccentueerd, wat het schuiven van een zadel niet ten goede komt.

Friese paarden

Door het van nature minder actieve achterbeen, heeft een Fries paard meer beweging in de rug en lendenen. Vaak wordt het bekken de verkeerde kant op gekanteld waarbij de lendenen en de rug naar beneden worden gedrukt. Hierdoor mist het zadel de aansluiting met de rug op het moment dat het paard in beweging komt.

De verticale hals van het Friese paard helpt in de meeste gevallen niet bij het verbeteren van bovenstaande punten. Door de verheven gangen en deze hals stand wordt de amazone/ruiter snel achterin het zadel gezet. Daar waar wij, als zadelpassers, de amazone/ruiter juist niet willen hebben.

Knijpende schouderdruk

De brede schouderpartij in combinatie met een neerwaartse romprichting maakt dat zadels snel knijpen bij het schouder. Doordat bij het Friese paard de singelplek ten opzichte van het uiteinde schouder vaak meer naar voren zit, geeft deze singelplek extra druk naar voren ,waardoor de druk tegen het schouder toeneemt.

Een zadelpasser met de juiste kennis

Het juiste zadel moet altijd een afweging zijn van de combinatie ruiter/amazone en het (Friese) Paard. Hierbij staat het belang van het paard altijd voorop!

Neem voor goed advies contact op met een zadelpasser die ook voldoende ervaring heeft met Friese paarden! Uiteraard kunt u van onze Fryso zadelpassers verwachten dat zij deze kennis in huis hebben, het is immers onze specialiteit. U kunt bij ons terecht voor het aanmeten van een nieuw zadel, de aanschaf van een tweedehands zadel of een zadelcontrole van uw huidige zadel.