DutchEnglishGerman
Home Faq Help, mijn zadel schuift naar achteren

Mijn zadel schuift naar achteren

Auteur: Sybren Minkema – Friese Paarden Specialist

In het begin van mijn beroep als zadelpasser (lees: de jaren ‘90) kreeg ik veel te maken met naar voren schuivende zadels. Nu constateer ik steeds vaker dat er een verschuiving plaats vindt in tegenovergestelde richting. Bij de paarden van nu schuift het zadel vaker naar achteren. Hoe komt dat? Veranderen de zadels, veranderen de paarden, wordt er anders gereden? Mijn nieuwsgierigheid is gewekt om dit verder uit te diepen. Door veel op locatie te komen zie ik veel verschillende paarden met verschillende ruiters in combinatie met verschillende rijstijlen. Hierdoor heb ik inmiddels genoeg informatie kunnen verzamelen om een beeld te krijgen van wat nu de oorzaak is van het naar achteren schuiven van het zadel.

Mijn zadel schuift naar achteren! Hoe komt dit en wat kan ik er aan doen?

Het is niet altijd een makkelijk te verhelpen probleem helaas. Als je zadel naar achter schuift kan dit verschillende oorzaken. Ik zal er een aantal opsommen voor je:

  • 100% Handgemaakt
  • Eigen pas en meetservice
  • +25 jaar kennis & ervaring
  • Echt Engels leer + 1 jaar garantie
  • 5 Jaar garantie op de boom
  • Bezoek onze paardensportwinkel >
Meer weten over onze zadels of een service-afspraak plannen?

Oorzaken wanneer een zadel schuift naar achteren

Het zadel is te breed

Wanneer het zadel een te brede boom heeft, komt het aan de voorkant te laag te liggen. Hierdoor wordt het zwaartepunt van het zadel verplaatst naar voren en verliezen de achterkussens van het zadel het contact met de rug van het paard. Het zadel krijgt dan de ruimte om naar achter te schuiven.

Exterieur van het paard

Vaak zie ik bij paarden met een lang doorlopende schoft en oplopende buiklijn (weinig rib diepte)  dat het zadel snel schuift naar achter. Bij deze paarden is er weinig begrenzing bij de singelplek: de singels schuiven hierdoor naar achteren en nemen het zadel in deze richting mee.

Wanneer het paard brede schouders heeft kan het ook zijn dat het zadel naar achteren wordt gedrukt door de beweging van het schouder.

Paarden met een gezonken rug. Het zadel glijdt naar het diepste punt van de rug. Dit is meestal verder dan de gewenste ligging: net achter het schouder.

De beweging van het paard

Bij paarden die op de voorhand lopen en weinig activiteit in het achterbeen hebben, zie ik vaak dat het zadel schuift naar achter. Ook bij jonge paarden die voorwaarts neerwaarts worden gereden kom ik vaak naar achter schuivende zadels tegen. Dit komt dan omdat er niet actief wordt gereden en de ruiter meer voorover zit wat het schuiven naar achteren versterkt. Vaak bij jonge paarden die voorwaarts neerwaarts worden gereden echter hierbij niet actief worden gereden. Ruiter zit hierbij  meer voorover wat het schuiven naar achteren versterkt.

Combinatie van factoren

Met de bovenstaande oorzaken kan geconcludeerd worden dat vele oorzaken terug te vinden zijn in het exterieur en de bewegingsvorm van het Friese paard.

In vele gevallen is het naar achteren schuiven van het zadel een combinatie van bovenstaande punten. In de praktijk zie ik wel, dat wanneer een paard verder in africhting komt, het zadel beter blijft liggen. Het paard wordt dan actiever gereden en het gewicht van het paard verplaatst zich meer naar de achterhand. Het paard beweegt dus meer opwaarts.

Oplossingen bij een naar achter schuivend zadel

Het zadel is het probleem

Indien de oorzaak alleen een te breed zadel is, dan is dit makkelijk te verhelpen. In de meeste gevallen is het opvullen met wol van het zadel aan de voorkant voldoende om het probleem op te lossen.

Indien het zadel geen ruimte biedt om genoeg lift te realiseren met opvullen, kan gebruikt worden gemaakt van een voor ophogende pad. Ik zelf gebruik vaak een Prolite Tri pad met verschillende compartimenten. Wanneer het voorste compartiment met een extra vulling wordt opgehoogd krijgt het zadel meer lift.

Wanneer zowel opvullen als een pad onvoldoende resultaat bieden, zal de ruiter moeten overwegen om een ander zadel aan te schaffen voor het paard.

Het exterieur of de rijstijl is het probleem

Bij paarden met een lang doorlopende schoft met weinig rib diepte, of brede schouders in combinatie met een gezonken rug is het oplossen vaak veel complexer.

Indien het zadel goed past op het paard, maar nog steeds naar achteren schuift zal verder naar oplossingen gekeken moeten worden. Een anatomische singel kan helpen bij paarden met een nadelige bouw. Als dat niet voldoende helpt moet worden gekeken naar het aanpassen van de rijstijl. Het doel hierbij is dat de ruiter invloed uit gaat oefenen op de bewegingsvorm van het paard, om hierdoor het ruggebruik van het paard te verbeteren.

Bij enkele gevallen zal moeten worden geconcludeerd dat de bouw van het paard dusdanig nadelig is dat er altijd een (kleine) verschuiving naar achter zal zijn.

Help, mijn zadel schuift naar achteren

Bij Fryso hebben we 4 kundige zadelpassers in dienst die langs kunnen komen om uw zadel te controleren en te kijken of we het probleem van een naar voren schuivend zadel kunnen oplossen. We komen voor alle merken zadels en alle paarden en pony’s langs.